Свій до свого по своє

або Як патріоти-продавці роблять знижки патріотам-покупцям товарів з українською символікою


 Футболки з Гербом України, рюкзаки в синьо-жовтих кольорах та вишиванки на Буковині сьогодні не рідкість. Саме події на Майдані, анексія Криму та війна на сході країни відчутно вплинули на ставлення до національних символів, що призвело до помітного попиту на українську символіку.

 Нещодавно на вулиці обласного центру автор цих рядків побачив темношкірого студента. Увагу привернув не так студент, як його одяг… Білу футболку, на котрій вирізнялися українські тризуб та прапор, помітили усі перехожі, відтак люди почали фотографуватися з ним. Біля іншого навчального закладу Чернівців побачив кількох місцевих студентів з написами на футболках: «Слава Україні!», «ПТН ПНХ», «Воля або смерть» тощо. словом, українська символіка нині в моді. Як зазначає продавець одного з чернівецьких бутиків Іванна Лихвар, патріотичні футболки нині в тренді і щодня їх купляє багато людей. «Ціна футболки залежить від зображення на ній. Наприклад, футболка з написом «Смерть ворогам» вартує від ста двадцяти гривень, з українським прапором чи тризубом – двісті», – каже продавець.

Можна придбати не лише готову патріотичну футболку, а й замовити її власний дизайн, колір та розмір. У мережі численних сайтів, котрі надають подібні послуги, можна замовити футболки з написом «Я люблю Україну», «Я Українець (-ка)», «Дякую тобі Боже, що я не москаль», «Капітан Україна» тощо. Чималий попит і на футболки з вишиванками – їх ціна від ста п’ятдесяти гривень. «Справді, футболки з вишиванкою люди купляють більше. Кожен замовляє собі до вподоби. Символи з червоно-чорними кольорами люди купляють також», – говорить продавець патріотичного одягу, що у Чернівцях Марина Долга.

Придбати можна не лише патріотичні футболки, а й такі ж брелки до ключів, кулькові ручки, кулони і навіть набори для жінок (сумочка, краватка, браслет) та чоловіків.

«Hasta la vista separatista!» – такі прикольні футболки продають в одному з чернівецьких магазинів за двісті гривень. Тут і футболки з простішим дизайном, і звісно, меншою ціною. На одній з футболок зображений персонаж з фільму «Зоряні війни», який замість меча у руках тримає український тризуб.

Продавець одягу в одному з магазинів обласного центру Анна Агопшук розповіла, що найбільше люди розкуповують футболки з написом: «Путін х***о, ла-ла-ла». Також у крамниці є футболки з написами: «Вірний назавжди», «Ніхто крім нас». Продавчиня каже, що кілька таких футболок чернівчани закупили для українських військових у зону АТО. Також тут можна придбати і чохли для мобільних телефонів у національних кольорах.

А ще буковинські дівчата фарбують у синьо-жовті кольори нігті, дехто на цьому тлі виконує і тризуб. Манікюрниця одного з салонів краси Чернівців Галина Багрій каже, що багато дівчат приходять до салону і просять, щоб їм на нігтях намалювати вишиванку, тризуб, патріотичні написи. «Така робота є не дешевою, але бачачи патріотизм людей, я роблю знижки», – говорить жінка.

Дуже популярні сьогодні й букети квітів, виконані у патріотичному стилі. Як зазначає дизайнерка квітів Катерина Зазубік, попит на патріотичні букети та корзини чималий. «Практично усі букети присвячені військовій тематиці та подіям на сході України, що створює певний контраст у дизайні квітів у порівнянні з минулим роком. Найбільше таких букетів замовляли на День знань. Беруть їх і на дні народження й інші свята. Синьо-жовті кольори сьогодні дуже популярні, і кількість замовлень на подібні букети зросла. Щоб скласти, наприклад, один кошичок, потрібно п’ятнадцять хвилин, його ціна невисока – шістдесят гривень. Якраз на українські букети ми робимо знижки. Покупці майже не питають про троянди чи лілії, їх цікавлять звичайні квіти з патріотичними кольорами. На деякі з них чіпляємо і принти у кольорі українського прапора. Приємно виконувати такі замовлення», – говорить Катерина Дмитрівна.

До речі, за словами дизайнера, до подібних патріотичних букетів варто додавати українські прапорці чи спеціальний «Диплом патріота», котрий нині можна придбати у будь-якому сувенірному магазині.

Від початку року український тризуб почали впізнавати у всьому світі. Багато буковинців купляють сувеніри з національними кольорами і дарують родичам чи друзям за кордоном. Глибочанка Галина Москва придбала патріотичні футболки для своїх онуків, дочки та зятя, які живуть в Німеччині. «Я знаю, що вони ходитимуть на роботу у таких футболках. Вони хоча за кордоном, та дуже переживають за Україну», – каже жінка. 

Тема патріотизму стала новим трендом не лише в одязі чи біжутерії, а й у графіті. Сьогодні у Чернівцях вуличні художники залюбки розписують місто патріотичними написами: «Слава Україні! Героям Слава!», «Вороги не пройдуть!», «Любіть Україну…» тощо. Другі ж розмальовують стіни будинків та паркани у національні кольори та символи.  До слова, у середині липня цього року в обласному центрі будівельники здали в експлуатацію два патріотичні будинки. Біля їх під’їздів та на парканах будівель зображені історичні постаті.

Українці також активно розміщують у соціальних мережах свої фото у вишиванках, з прапорами чи футболками, на яких часто відверто написано, що люди думають про окупанта Путіна. «Розумію, що не можу воювати, та хочу підтримати українську армію бодай аватаркою у соціальній мережі. Вірю, що переможемо», – говорить чернівчанка Ангеліна Яворська.

 Дмитро ЛУКАНЮК

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте