Кому війна, а кому гуляння...

Кілька міст України прийняли рішення про заборону гучних гулянь під час війни. А Чернівці?

Останні дні на Буковині виявились трагічними, сумна звістка про ще двох загиблих у зоні АТО героїв краю, які воювали проти терористів, викликали співчуття у кожної людини. Загалом же, як повідомив обласний військовий комісар Віталій Чурай, з початку військових дій в зоні АТО загинуло 17 буковинців, 50 поранено.

Однак кому біда і траур, а кому гуляння… Нині повідомлення про загиблих буковинських бійців, які віддали життя, захищаючи Україну, свій рідний край, у Чернівцях чергуються з різнокольоровою канонадою – феєрверкам, музикою, «крикам» п’яного товариства. Питається, чи можна таких веселунів справді назвати людьми, коли у всій країні горе і майже щодня надходять повідомлення про загибель наших військових? І чи є така гульба нині вчасною? Принаймні, до закінчення війни.

Бо ж часом доходить до дивного. Якось після салютів у нічному небі крізь відкриту кватирку чулося, як мати заспокоювала свою дитину: «Не бійся, доню, це не війна, це салюти. Не плач, мама тебе захистить».

Тим часом у багатьох містах  України на такі безглузді чи то, навіть, нелюдські гульки, місцева влада уже відреагувала і ввела заборону на феєрверки. У Тернопільській міській раді вже підписали відповідне рішення про заборону на території міста використовувати піротехнічні засоби до завершення антитерористичної операції. Не забарилися і львів’яни. Наприкінці липня у міській раді прийняли ухвалу про тимчасову заборону використання салютів, феєрверків під час масових заходів. На початку серпня заборонили феєрверки і в Черкасах, вважаючи, що гуляння під час війни є недоречними. Заборона діятиме до завершення антитерористичної операції на Сході країни. Тож з власниками ресторанів та інших розважальних закладів відповідні служби проводитимуть роз’яснювальну роботу.

Скресла крига й у Чернівецькій міській раді. Та ненадовго… Як пояснили автору цих рядків у прес-службі Ратуші, відповідне розпорядження про заборону піротехнічних засобів на момент проведення антитерористичної операції вже є, однак ще не підписана.

Тим часом представники Координаційного центру з надання матеріально-технічної допомоги буковинським військовослужбовцям, які беруть участь в антитерористичній операції в східних регіонах держави, закликали земляків з повагою ставитися до пам’яті загиблих. «Буковинцям варто утриматися від надмірних забав у той час, коли в Україні відбувається воєнний конфлікт», – заявилаволонтерка Наталія Бочарова.

До речі, відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту населення від впливу шуму» використання піротехнічних засобів та проведення феєрверків дозволено до 22.00. Звісно, відповідальність за порушення норм цього законодавства визначена у статті 182 Кодексу України про адміністративні порушення. Тож у правоохоронців,  які повинні слідкувати за гулянням буковинського «наріду», є всі важелі впливу та можливості, щоб без додаткових розпоряджень провести з людьми відповідну бесіду і привести до тями тих, кому море по коліно.

Чернівчанка Марія Головата минулого тижня відправила сина у зону військових дій. Тепер щодня ходить до церкви і молиться за нього. «Коли чую на вулиці феєрверки, мене починає трусити. Я одразу згадую про сина, телефоную йому. Місяць тому в зоні АТО вбили сина моєї троюрідної сестри з Івано-Франківська, згадую і його. Не можу зрозуміти людей, які пускають салюти, розважаються, а в якісь хаті чи квартирі горе, бо син, чоловік чи тато не повернувся з війни загинув і за нас, мирних», – каже пані Марія.

 Дмитро ЛУКАНЮК

10 коментарів

Святослав Вишинський
Не далі як сьогодні (увечері 9 серпня) в Чернівцях салютували.
Дмитро Луканюк
Нелюди… Вони не розуміють…
7 серпня, ближче до обіду, мер Чернівців підписав розпорядження “Про додаткові заходи безпеки”. Якраз згідно цього розпорядження на території обласного центру до моменту завершення антитерористичної операції забороняється використання піротехнічних засобів. Роз’яснювальну роботу серед закладів громадського харчування, ресторанного та готельного господарства щодо виконання даного розпорядження повинен був провести департамент економіки Чернівецької міської ради. А контроль за виконанням розпорядження мають забезпечувати Першотравневий, Садгірський, Шевченківський районні відділи Управління Міністерства внутрішніх справ України в Чернівецькій області.
Згідно цьому документу, порушників каратимуть штрафом.
Та, вочевидь, частина чернівчан байдужа до смерті наших військових і 9 серпня місто знову охопили феєрверки… Словом, ні жителі, ні відповідні служби не відреагували на заборону, позаяк на сьогодні так нікого і не покарали…
Останній раз відредаговано
Святослав Вишинський
Додам: увечері, 10 серпня, феєрверки в Чернівцях пускали вдруге.
Святослав Вишинський
P.S. Це був Шевченківський район. Двічі. Неподалік від центру міста. Тож як випадково будете на наступному брифінгу УМВС — поставте від громадськості запитання бравим міліціонерам, хто особисто в Шевченківському райвідділі понесе відповідальність за халатне ставлення до виконання своїх обов'язків. А ще через раз не забудьте запитати, хто вже поніс і яку саме відповідальність.
Олексій Пономаренко
А що на брифінгу спитати? Чому мєнти не залізли на вишку цецино і не відслідковують звідки пускають феєрверки? Скільки заяв було в міліцію від небайдужих громадян? Впевнений що нуль. А як мають мєнти контролювати все місто і кожен двір? Давайте думати, і питати по суті речей, а не як у нас заведено: доколє?!
Святослав Вишинський
Феєрверки, до речі, звучали зовсім недалеко від місця базування Батальйону патрульної служби на вул. Гагаріна, 83. Була би воля — проїхались по дворах і вияснили, звідки саме пускали салюти, а там і нерадивих громадян виявили би дуже швидко. Напевно, це справа одного дня. Благо, інформаторів у міліції чимало. А от бажання.
Останній раз відредаговано
Дмитро Луканюк
Все повинно починатися з людей, а не чекати на роз*яснення відповідних інстанцій та попередження від міліції. Дійсно, власникам ресторанних закладів у міськраді повинні були розповісти про заборону піротехнічних засобів до закінчення АТО. Однак знаємо як працює і наша патрульна служба, де після півночі вони дивним чином зникають з вулиць Чернівців…
Святослав Вишинський
P.P.S. Напевно, вся справа в патріотизмі.

Дмитро Луканюк
Наші хлопці там помирають, а тут раптом власник Сорбонни прокинувся і вирішив розбагатіти на патріотизмі. Гадаю, що справжні патріоти не підуть на таку вечірку, адже зараз не до гульок. Отак заробляють на війні.
Святослав Вишинський
Навряд чи Анатолій Чесанов є організатором цього заходу.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте