Запишіть мене на війну...

Буковинські чоловіки записуються до армії, а їхні жінки збирають для захисників допомогу

Схоже, що до тимчасового перемир’я в «зоні АТО», котре 20 червня оголосив Президент Петро Порошенко, терористам немає ніякого діла і вони продовжують вести війну проти України. На четвертий день перемир’я найманці збили під Слов’янськом гелікоптер Мі-8 з українськими військовими. Загинули наші герої. Був серед них і співробітник СБУ старший лейтенант чернівчанин Олександр Петришук. Загалом під час АТО Буковина втратила 9 своїх синів, 10 поранено, двоє – у полоні. Про це повідомили в облвійськкоматі. Реакції влади на дії терористів люди перестали чекати і власними силами продовжують «стягувати» допомогу українським військовим.

 Смерть земляків подвоїла зусилля буковинців у протистоянні з російською агресією –  буковинські чоловіки самотужки збираються до армії та просяться в «зону АТО», щоб захистити рідну країну та помститися за вбитих солдатів. Однак до армії зараз беруть лише одиниці… За словами військового комісара обласного військового комісаріату Віталія Чурая, нині у Чернівецькому батальйоні територіальної оборони з 332 чоловіків є лише 137  добровольців. «Решта переведені з інших військових частин. За словами комісара, переважно хочуть іти служити чоловіки за 50 років, але за віком їх не можуть взяти на службу.

  Чернівчанин Василь Попадюк кілька днів тому разом з сином вирішили записатися добровольцями. «На жаль, мене не взяли, сказали, що вже не військовозобов’язаний, а от сина взяли. Зараз він проходить навчання у Чернівецькому батальйоні територіальної оборони. Шкода, що беруть молодих, а нас, старших, з військовим досвідом, відкидають. Хлопці ще життя не бачили, а їх забирають на війну. Я з цим не погоджуюсь, як і кожен батько», – каже чоловік.

 До армії зібрався і сімдесятип’ятирічний чернівчанин Гнат Бляшук, який ще малим навчився військової справи під час Другої світової… Чоловік каже, що кожного ранку пробігає кілька десятків кілометрів, легко підтягується і загалом почувається добре, тому готовий взяти автомат у руки і піти на фронт замість своїх онуків. «Я кілька років служив при совєцкій армії, нас добре  навчили,  як треба діяти. Я це все  пам’ятаю і хочу піти до армії. Та мені сказали, що не годжуся», – говорить пан Гнат.

До армії зібрались і студенти буковинських вузів, однак спочатку хлопці записались на спеціальні навчання до територіального батальйону, де проходитимуть вишкіл з бойової підготовки, себто, стрільби, рукопашного бою, тактичної підготовка тощо. «У березні ми записалися до лав Нацгаврдії, та довго там не пробули, бо потрібно було підтягувати навчання. Тепер склали сесію і готові воювати із сепаратистами. Звісно, батьки проти того, щоб ми ішли в армію, та я вважаю, що це обов’язок кожного чоловіка», – каже студент одного з чернівецьких  вишів Іван Литвин.

А от іншого студента Андрія Михасюка до армії не взяли. «Кажуть, що коли виповниться вісімнадцять, тоді можна приходити. Повнолітнім стану через місяць. Та  я всеодно піду служити», – каже хлопець.Поки він допомагає буковинцям переправляти допомогу нашим військовим.

До речі, про допомогу. Нещодавно у Сторожинці протягом одного дня зібрали вісім тонн вантажу для військових. Після чого представники сторожинецької громади визначили адреси, де воюють хлопці саме з цього району. «Як виявилось, найбільше наших хлопців  служать за кілька десятків кілометрів від селища Щастя. Тож двома вантажівками сторожинчани приїхали до хлопців  і привезли їм продукти харчування, питну воду, одяг та взуття», – каже голова Сторожинецької районної ради Катерина Гуцуляк.

Дмитро ЛУКАНЮК

2 коментарі

Дион Маджуга
беда.смысл того что ты это написал?
Святослав Вишинський
У мережі ВКурсі.ком прийнято аргументувати свої думки.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте