Куди ведуть «розумні книжки»?


або Кого виховають з учнів посібники з готовими домашніми завданнями?
 
 Сьогодні усе більшої популярності серед школярів набувають посібники з готовими домашніми завданнями (ГДЗ), у яких можна знайти розв′язання тієї чи іншої задачі з алгебри, хімії, геометрії чи навіть вправ з української та іноземної мов. Попит на«розумні книжки» створив чималі черги до книжкових лавок.
  Мама одного з чернівецьких учнів Валентина Ясинська каже, що в неї не завжди є час, щоб допомагати синові робити домашні завдання, проте за таким посібником інколи перевіряє дитину. «Я вважаю, що тут немає нічого поганого, коли дитина звертається по допомогу до ГДЗ, адже  інколи дають  такі завдання, що навіть дорослій людині їх не виконати. Але я не завжди дозволяю синові користуватися ГДЗ, треба, щоб дитина самостійно вчилася вирішувати завдання», – каже жінка.
  Ціна посібника з розв′язаними  завданнями коливається від сорока гривень – усе залежить від  видавництва та класу, для якого він призначений. Однак чи справді уже вирішені завдання можуть покращити розумові здібності дітей? Питання, звісно, риторичне, однак психологи б′ють на сполох, адже є школярі, які, не кліпнувши оком,  одразу списують вирішення задачі. Практикуючий психолог із Чернівців Марина Богач вважає, що вже готові, розв’язані  завдання не формують у дітей власної думки. «Домашні завдання потрібні для того, щоб учні виконували їх самостійно, що відіграє велику виховну роль у формуванні дитини. Коли вона робить щось самостійно, то  вірить у свої можливості і це важливо для її дорослішання. Якщо дитина у вирішенні завдання робить якусь помилку, її виправить вчитель і пояснить, що вона зробила не так. Коли ж просто спише, то отримає оцінку за начебто правильне зроблене завдання і звикне до цього. А це в майбутньому може відбитися на її кар′єрі», – каже психолог.
  Від  популярності «розумних книжок», у яких, до речі, не зазначено, чи рекомендовані вони Міносвіти,  щасливі не лише школярі, а й продавці, які на цьому чимало заробляють. Як зазначає продавець одного з чернівецьких книжкових магазинів Олег Дольчик, щодня на таких посібниках можна заробити до двох тисяч гривень. «До нас часто звертаються школярі, студенти і навіть батьки, щоб придбати ГДЗ. Найбільше купляють для старших класів. Минулого року доводилось замовляти книги, бо не вистачало», – зізнається продавець.
  Автор цих рядків також потрапив на кілька інтернет сайтів, на котрих можна скачати подібні посібники. Одні сайти пропонують такі послуги безкоштовно, от тільки відповіді тут можна знайти не на усі задачі. А на іншихтовар потрібно купляти через смс-повідомлення. Скачування відповідних файлів розпочнеться лише після того, як на мобільний телефон «прийде» повідомлення з певним цифровим кодом, котрий потрібно ввести на даному сайті.За послугу треба заплатити від сорока гривень.Також на сайтах можна замовити вже готову самостійну роботу, проте тут уже й ціна вища, адже «науковцям» доведеться окремо працювати для замовника і розв′язувати його завдання. Оплата, звісно, проводиться через електронні гаманці.
  У мережі також є чимало оголошень проте, що на замовлення можуть виконати будь-які завдання. Такими послугами користуються студенти, які не завжди можуть виконати завдання своїх викладачів.
  А ось проте, чи в самих школах дозволяється користуватися посібником ГДЗ, дізнатися  не вдалося. Директори та викладачі чернівецьких шкіл кажуть, що користуватися ними чи ні є справою кожного учня. «Дітям потрібно давати такі завдання, котрі вони зможуть виконати без напруження, однак вони не повинні бути й занадто легкими. Кожне завдання ми оцінюємо і бачимо, чи учень працював над собою, чи списав з посібника з готовими відповідями», – каже учитель однієї з чернівецьких шкіл Ілона Василишин.

Дмитро ЛУКАНЮК

2 коментарі

Максим Татарченко
В реальному житті шкільні домашні завдання при нинішньому підході до освіти — абсолютно контрпродуктивна справа. Адже їх виконують для оцінки, а не задля знань чи із цікавості. Я в школі широко користувався ГДЗ,і не тому, що в мене не виходило по-іншому, а просто тому, що чесне виконання беззмістовне й нераціональне. При цьому я всі контрольні та іспити здавав сам, на уроках був активний, імпровізував та цілком сприйняв матеріал, успішно приймав участь в олімпіадах різних рівнів з різних предметів.

В результаті я маю чесну золоту медаль, червоний диплом магістра, пишу дисертацію, а у професійному плані не бачу ніяких недоліків.

Чи вилізла мені списана домашка хоч раз боком? Жодного разу.

Треба не з ГДЗ боротися, а домашню роботу робити цікавою. Щоб учні не просто вирішували шаблонні приклади та писали зі стелі дибільні твори «Символічний зміст корови у творах Івана Франка», а робили індивідуальні завдання. Як цього добитися? Без поняття. Я програміст, мене цьому не вчили, а от педагоги мають цим займатися, якщо не дурно стільці в університетах псували.
Надія Григоренко
Біда тільки, що і педагогів за тією ж схемою навчали.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте