Жертви мимоволі

 
або Де шахраї беруть дані наших паспортів, на які «вішають» кредити

  На жаль, сьогодні зовсім  неважко стати жертвою шахраїв, які на ваше ім’я  можуть створити фірму, здійснити покупки чи навіть узяти кредит. Жертвою подібної схеми став і буковинець Іван Сторожук (на прохання чоловіка його прізвище змінено), який через власну необережність ледь не позбувся свого майна. Одного разу до нього прийшли працівники банку і сказали, що він протягом двох місяців не платив за кредит, котрий буцімто узятий на його ім’я. Повідомили, що тепер він повинен заплатити не лише штраф, а й віддати гроші, у противному разі банк може забрати будинок чоловіка. «Спочатку, коли телефонували працівники банку і попереджали про заборгованість, я думав, що це розіграш, і не надав цьому ніякого значення. Та коли прийшли до мене додому, не знав, що робити. Запевняв людей, що ніякого кредиту не брав, але мені показали документи, на котрих стоїть моє ім’я та прізвище разом з підписом», – розповідає чоловік. Згодом виявилось, що чоловік загубив паспорт з ідентифікаційним номером. Про втрату не згадував, позаяк документи були непотрібні. А шахраї, скориставшись документом, вирішили підзаробити. Дякувати Богу, що ситуація закінчилась «хепіендом», шахраї засвітилися з паспортом чоловіка в сусідній області, тож їх встигли спіймати. Однак виявляється, не лише загублений паспорт може стати причиною проблем, а й його ксерокопія…
 
  Автор цих рядків в одній з соціальних мереж натрапив на оголошення, де продають копії паспортів громадян. Ціна однієї сторінки – від двох до чотирьох доларів за штуку. Хто братиме таких копій більше, отримає знижку – півтора долара за штуку. Спробував зв’язатися з продавцем. У відповідь отримав електронного листа, в котрому значилося, що можна отримати й ксерокопії паспортів іноземних громадян, але це буде дорожче.
  Цікаво, звідки ж у «бізнесменів» копії паспортів громадян України? Відповісти достеменно, звісно, важко. Але нагадаємо, що з вересня 2011 року НБУ зобов’язав здійснювати купівлю-продаж валюти лише за умови пред’явлення паспорта, –  касир повинен зробити копію документа, котрий засвідчує особу. Куди діваються копії паспортів громадян? Касири в пунктах обміну валют відповісти не можуть, бо інформація не підлягає розповсюдженню. Але для чого, питається, прийнято Закон «Про захист персональних даних», за котрим певні установи повинні опікуватись тим, щоб персональні дані громадян не потрапляли в чужі руки?
  За словами працівника одного з банків у обласному центрі Володимира Терешка, щоб отримати кредит, копії паспорта не приймаються. «Ми детально перевіряємо громадян, які хочуть взяти кредит у нашому банку. Щоб узяти на виплату, наприклад, автомобіль, ми перевіряємо особу кілька днів, щоб впевнитися, що людина справді нам показує свій паспорт й не підробила документи», – каже Володимир Васильович.
  Та навіть коли людина свідомо бере кредит чи робить інші операції в банку, вона повинна пересвідчитись у правильності оформлення документів. «Звісно, коли людина оформляє кредит, то роблять копії її паспорта, на яких громадянин повинен розписатися і підтвердити, що копія правильна. Це за нього банкіри не мають права робити. Підробити документи шахраям неважко, як і підпис людини. Коли ж такі махінації стаються і на людину «вішають» чужі кредити, то, звісно, без працівників банку тут не обійшлось. Головне – вимагати копії договору з банком», – говорить чернівецький адвокат Андрій Саламандик. А ще, зазначає Андрій Іванович, коли ви загубила паспорт, то повиннінегайно повідомити про це правоохоронцям.
  Отримати персональні дані громадян можна і через безневинні, на перший погляд, онлайн ігри, де потрібно пройти реєстрацію і вказати не лише серію та номер паспорта, а й банківський рахунок та номер телефону.  Подібна схема діє і на деяких інших розважальних сайтах.
  Загалом схема роботи шахраїв проста. Коли до злочинців потрапляють персональні дані громадян, вони звертаються до банку і беруть невелику суму чи побутову техніку в кредит. Звісно, така кредитна операція здійснюється швидко і вже через кілька хвилин шахрай з певною сумою грошей чи технікою іде додому. А за кілька тижнів до справжнього власника документів приходить повідомлення про те, що потрібно виплачувати кредит.
  Тим часом у прес-службі УМВС України в Чернівецькій області кажуть, що подібних випадків шахрайства з паспортами в області не зафіксовано.
  Радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ каже, що найголовніший постачальник персональної інформації – це кіоски з обміну валют, адже саме в них немає можливості захищати персональні дані. «Останнім часом почастішали випадки, коли споживчі кредити беруться пачками на чужий паспорт. А потім люди повинні доказувати, що гроші брали не вони. Добре, якщо їм це вдасться,  але так трапляється не завжди. Крім того, почастішали випадки, коли підприємства реєструють на копію паспорта. Потім до людини приходять з податкової і вимагають відшкодовувати мільйонні борги», – каже Олексій Кущ.

Дмитро ЛУКАНЮК 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте