Даєш цілителів – хороших і різних

У МОЗ вирішили роздати ліцензії народним лікарям
З давніх-давен вважали, що усі хвороби мають надприродне походження і виникають через прокльони чи навроки. Тож коли хтось хворів, одразу звертався до знахарок чи чаклунів, які могли «відробити» людині чи відігнати від неї хвороби промовками, зливанням воску чи викачуванням яєць. Подібними «методами» лікування чимало людей користується й сьогодні. Проте не усі такі цілителі можуть похвалитися ліцензіями чи відповідними дипломами. У Міністерстві охорони здоров’я проблему вирішили. Незабаром навіть цілителів та представників народної медицини зобов’яжуть отримувати дозвіл на лікарську діяльність. Міністерство уже подало проект наказу на розгляд громадськості. Однак процедура оформлення дозволу на роботу цілителів буде не безкоштовною, вона дорівнюватиме мінімальній зарплаті громадян. За документом, ліцензію видаватимуть на п’ять років, тож за таким листком потягнуться чаклуни, ворожки, екстрасенси, бабки та усі, хто знає толк у різноманітних травах та коріннях.
 
В Україні така спеціальність, як лікар з народної та нетрадиційної медицини, офіційно визнана ще у 1997 році. Вважається, що це спеціаліст з медичною освітою, який може надавати допомогу методом народної медицини. За інформацією комітету з питань народної і нетрадиційної медицини Міністерства охорони здоров’я, нині в державі зареєстровано понад 250 народних цілителів, які пройшли атестацію й отримали відповідні документи для лікування людей.
Знайти таких знахарів неважко. Оголошення про дипломованих знахарок, ворожок чи чаклунів висять на стовпах чи дошках оголошень, розміщуються в Інтернет-мережах, газетах. Ціна на лікування вельми цікава. Телефоную за номером, вказаним в одному з оголошень. «Знахарка Олена слухає. Лікую не всі хвороби, але можу відмовити навроки», – чую жіночий голос у слухавці. На запитання, чи може вона вилікувати інфекційні недуги, мені відповіли: «Для цього використовую різноманітні трави, можу лікувати за допомогою гіпнозу. Ціна одного сеансу – триста гривень».
Понишпоривши в мережі Інтернет, надибав ще одну знахарку, назвемо її Наталія. Написав їй на електронну пошту про свої хвороби. Через кілька хвилин отримав відповідь. Наталія повідомила, що на лікування потрібно приїхати до неї додому, та перед цимна банківський рахунок їй треба перерахувати тисячу триста гривень за послуги. Після того вона повідомить, коли і куди приїхати.
Буковинка Галина Процяк також вирішила пройти курс лікування в однієї з чаклунок, яка кілька років тому приїздила до обласного центру. Домовившись про зустріч, жінка прийшла до ворожки, яка пообіцяла, що визначить, коли та вийде заміж,і навіть стать її майбутньої дитини. Та перед цим ворожка взялася вилікуватиїй аритмію серця. «Жінка дала мені коробку з травами. Сказала, щоб пила з них чай і за два дні це допоможе. Заплатила я за цедвісті гривень. Через кілька днів знову зустрілись і жінка повідомила, що я здорова і поцікавилась, чи не хочу почути її пророкування щодо мене. Я погодилась і заплатила ще чотириста гривень. Ворожка сказала, що до року я вийду заміж і народжу хлопчика. Та щоб він був здоровий, йому потрібно варити відповідні чаї, котрі можу придбати у неї. Я відмовилась», – розповідає жінка.
Цікаво, що коли через кілька днів жінка звернулась до лікаря, той повідомив, що хвороба серця у неї залишилась. Як уже можна здогадатися, до кінця року буковинка заміж також не вийшла.
Голова вільної профспілки медичних працівників України Олег Панасенко каже, що ліцензування народних цілителів може призвести до каліцтв та різноманітних хвороб. «Ліцензування підштовхне нас до середньовіччя. Через рівень сучасної медицини та реформи кількість лікарів щороку зменшується і на їхні місця прийдуть цілителі. З’являться лікарі-шарлатани. При будь-якій хворобі люди звертатимуться до фітотерапевтів, чим можуть зашкодити собі», – переконаний Олег Панасенко.
«Вважаю, що не варто ризикувати власним здоров’ям і платити людям, які начебто знають толк у травах. Сьогодні без проблем можна пройти обстеження у будь-якого лікаря. Хоча й справді є люди, які, знаючи народні методи лікування, можуть допомогти. Але їх дуже мало», – каже чернівчанин Валерій Стеф’юк.
За словами в.о. начальника головного управління охорони здоров’я чернівецької ОДА Ростислава Калошина, статистики щодо кількості народних цілителів на Буковині нема. «Через наше управління такі люди не проходять. Утім, у нас демократична держава, тож нема нічого поганого, коли людей лікуватимуть народні цілителі», – говорить Ростислав Олексійович.
Тож запитання, чи замінять народні цілителі, знахарі та ворожбити професійних лікарів, залишається наразі дискусійним. Цікаво також, як саме у МОЗ будуть виявляти унікальні здібності «народних мудреців»? Думаю, скоро дізнаємося. «Дасться знати», – здається, так кажуть з цього приводу на Буковині.
 
Дмитро ЛУКАНЮК

2 коментарі

Татьяна Таран
Професійні лікарі й без знахарок на межі зникнення через хабарництво у закладах мед. освіти і «такси» на посади у лікувальних закладах. Про закуліси МОЗу, де документи один в одного крадуть, взагалі (не)мовчу (бо не здаю працевлаштованих).
Цікава тема для журналістського розслідування про ці хабарі на першій сходинці — освіті, до речі.
Принагідно історія:
зимою міг би бути скандал із вакцинами та їх укр. виробником — сином Богатирьової. Я, перебуваючи у Києві на тренінгу від НСЖУ, підійшла до репортера з 1+1, хотіла зацікавити анонімними фактами (та й плюсам легше було б їх добитися на камеру аніж регіональному репортеру держ. радіо). Журналістка ж відповіла мені, що в неї обід, ніколи.
Иван Мельничук
Як попасти до цього цілителя?
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте