Їхній вагон біжить. Від збитковості хитається?


Підвищення залізничних тарифів «Укрзалізниця» розтягнула на два етапи

Не встигли вщухнути залізничні пристрасті з приводу курсування потяга № 667/668 «Ковель – Чернівці» (залізничники планували відмінити його в травні цього року), як постали нові, уже тарифні. Міністерство інфраструктури України за ініціативою «Укрзалізниці» вирішило змінити тарифи на перевезення пасажирів, багажу та вантажобагажу залізничним транспортом на внутрішньому та міжнародному сполученнях. Як стверджують залізничники, підвищення цін на залізничні квитки начебто повинне забезпечити кращу якість перевезень пасажирів залізничним транспортом. «Щоб нормально обслуговувати пасажирів та відремонтувати вагони, було прийнято рішення про підвищення цін. Окрім того, подорожчали необхідні «Укрзалізниці» запчастини: рейки, скріплення, дизельне паливо», – повідомив днями нинішній міністр інфраструктури України, а ще донедавна – головний залізничник Володимир Козак.
Нагадаємо, що востаннє тарифи на перевезення пасажирів на внутрішньому сполученні у загальних вагонах підвищувалися ще у жовтні 2008 року, в плацкартних – у червні 2009 року. Аргументація була така ж. Однак квитки подорожчали, а залізничного покращення пасажири чомусь не відчули. Цього року нова якість перевезень залізницею у плацкартному та купейному вагонах має настати у два етапи: перше підвищення на 10% уже стартувало з шістнадцятого липня. Друге буде з першого жовтня. Наприклад, квиток на швидкий поїзд № 13 Київ-Львів у плацкартному вагоні після першого етапу подорожчав на чотири гривні дев’яносто одну копійку, – повна вартість квитка складає вісімдесят гривень вісімдесят дев’ять копійок. На другому етапі (1 жовтня) вартість квитка на цей же потяг підвищиться ще на п’ять гривень тридцять дев’ять копійок… Проїзд цим же поїздом у купейному вагоні подорожчав майже на десять гривень, а з жовтня він зросте ще більш ніж на десять гривень.
Що з цього приводу думають громадяни, які подорожують поїздами? «Ніякого повідомлення на залізницях про подорожчання квитків не було. Ціни на квитки і так дорогі, краще б зробили ремонти вагонів, щоби було зручно подорожувати. Нещодавно їхала до Києва і за квиток в один бік заплатила більше ста гривень», – каже чернівчанка Олександра Білак.
«Довелося недавно їхати до Львова. Коли зайшов до вагона, відчув неприємний запах. Сподівався, увімкнуться кондиціонери, та виявилось, що вони не працюють. Довелося відчинити вікно. В туалеті не було мила. Після тієї подорожі я вирішив, що їздитиму автобусом», – розповідає буковинець Ігор Білава.
Не краща ситуація і в поїздах приміського сполучення. Тут автор цих рядків «покращення» від «Укрзалізниці» відчув на собі. Зайшовши до одного з таких потягів – «Чернівці – Івано-Франківськ», спробував відчинити внутрішні бокові дверцята, та вони відпали. Через кілька хвилин прийшов провідник і поставив їх на місце. Довго вони не простояли – після того, як їх намагався відчинити наступний пасажир, ситуація з дверима повторилась. Вільних місць не було, тому довелося проходити до наступного вагона. Тут дверцята не відпадали, зате здивувала кількість похилених на бік лавок Багатьом пасажирам довелося хилитися одне до одного чи триматися за днище сидіння, щоб не впасти. Знайшовши вільне місце, помітив бруд та пилюку на вікнах, особливо здивувала вода між віконними рамами. Здавалося, що подорожуєш у підводному світі.
Коли рушили з місця, перше, що відчув, – як хитається вагон. Було враження, що потяг ось-ось зробить мертву петлю, тільки пасажирів про це чомусь не попередили. Двигун гримів так голосно, що люди, спілкуючись між собою, перекрикували одне одного. Хтось задимів у тамбурі і крізь щілини у дверях у салон просочився тютюновий дим.
Тим часом начальник залізничного вокзалу «Чернівці» Львівської залізниці Мар’ян Ласійчук каже, що скарги на проблеми пересування потягами від пасажирів не надходили. «Ми намагаємось для людей зробити усі зручності. А щоб отримати відповідь про підвищення тарифів, зверніться на сайт Львівської залізниці», – порадив Мар’ян Любомирович.
Тож чи скоро громадяни відчують покращення на залізниці – запитання, очевидно, риторичне. А сам процес довготривалий, якщо не вічний. Як повідомляється на сайті Львівської залізниці, збитки «Укрзалізниці» від пасажирських перевезень у першій половині цього року склали 3,5 млрд гривень. Зрозуміло, що цьогорічні підвищення тарифів проблему не вирішать. Тож, питається, скільки їх ще має бути, цих підвищень?
 
Дмитро ЛУКАНЮК

8 коментарів

Ігор Гамаль
Стаття хороша. Але, імхо, заголовок дуже «газетний». Газета від інтернет видання відрізняється тим, що читач вже купив газету, зацікавлювати його заголовком немає потреби. В інтернеті ж цю публікацію оминуть через незрозумілий заголовок, а шкода, бо інформація таки варта уваги.
Галина Маслак
А я одразу зрозуміла з заголовку, про що йде мова. Можливо, шляхом асоціацій зі словом «вагон», або тому що зараз всі говорять про підвищення цін на Укрзалізниці.
Сергій Батаєв
Мені здалось цю статтю вже обговорили всюди де тільки мали змогу, як виявилось не всюди…

Ваша стаття несе лише негатив, хоча я часто надаю перевагу потягам, але вагони хитаються та шум двигуна, я в це мало вірю. Адже вагони можуть хитатись коли ви їдете в кінці (привіт фізикам!), а шум двигуна в кінці поїзда аж ніяк не можна почути та і про який шум йдеться мова, уточніть будь ласка?

Та можна дізнатись у якого класу вагоні їхав тоді Ігор Білава?
Святослав Вишинський
Як подорожній зі стажем запевняю: хитаються. І на поворотах бувають віражі. Але українці вже звикли.
Дмитро Луканюк
Як любитель українських поїздів, а ними доводиться їхати мало не щодня, раджу проїхатися потягом «Чернівці-Івано-Франківськ», де лише три вагони і спереду, і ззаду них додані ще дизеля… Але варто проїхатися «Голубою стрілою» чи ще давнішою — «Червоною рутою» взимку, коли пічки у вагонах взагалі не працюють, чи у спеку — вікна відкрити неможливо… хіба машиніст забуде двері зачинити, ото вже забавка для малих дітей та підлітків!
Ігор Гамаль
І ще одне ІМХО. Ціни у форматі тексту це жесть. От уявіть собі цінники:


Замість звичного:
Ігор Гамаль
Святослав Вишинський
Чи варто нагадувати, якими були ціни на авіаквитки Чернівці-Київ. Доки ці рейси взагалі існували. В наведеній схемі — жодного українського перевізника.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте