Європеєць за 30 тисяч, або Почім нині патріотизм?

Загальновідомо, що любити Україну з-за кордону легше. Чимало українців сьогодні приймають громадянство чужих держав і за деякими даними, кількість таких людей збільшується. Одні залишаються за кордоном, бо на чужині вже мають свої сім’ї, у інших там є робота, ще інші просто купують громадянство, складають присягу любити та захищати чужу державу, її мову. Тим паче, що отримати громадянство на чужині нині не так складно, як здається, головне, щоб людина підпала під умови країни набуття, або ж мала гроші.
 
  Автор цих рядків вирішив пройти процедуру отримання чужинського паспорта й обрав Угорщину. Зв’язавшись з одним зі столичних візових центрів, я дізнався, що громадянство цієї країни  можна отримати без проблем. Щоправда, там  наголосили, що це буде недешево. Подавати документи на отримання угорського паспорта можна як особисто, так і безособово, головне – приїхати в Угорщину на прийняття присяги, де мені, начебто, повинні вручити угорський паспорт.Процедура оформлення громадянства залежить від ціни, котру клієнт готовий заплатити. Наприклад, якщо паспорт не є терміновим, то його підготують за вісім місяців, за це потрібно заплатити 15000 євро. Процес виготовлення громадянства за чотири місяці вартуватиме 25000 євро. Коли ж паспорт потрібен терміново, то ціна складе 30000 євро. Оплата ділиться на два етапи – частину коштів треба заплатити при укладанні договору, рештупісля того, як буде підписаний указ про отримання громадянства. До речі, для цього не обов’язково мати угорське коріння. У центрімене запевнили, що дані про моїх предків візьмуть з архівів, куди їх заздалегідь внесуть. «Це набагато надійніше, навіть рішення суду можна спростувати. Документи на громадянство подаються через мерію міста, у якому ви проживатимете в Угорщині. Вони підписуються мером особисто. Коли ж не знаєте історії країни чи мови, це також не проблема, – ми усе беремо на себе. Головне подати свідоцтво про народження, закордонний та український паспорти, біографію та фотографію паспортного зразка», – запевнили мене в агентстві. А ще наголосили, що коли не отримаю громадянства, то гроші мені повернуть…
  Збільшити кількість своїх громадян не проти й сусідня Росія, яка до першого серпня цього року спростить  видачу паспортів майбутнім громадянам РФ без обов’язкового виїзду до Росії. Вперше про проблему російського громадянства в Україні заговорили ще у 2004-2005 роках, коли під час помаранчевої революції до Росії виїхав не один десяток політиків епохи Кучми. Тоді усі намагання компетентних органів  України дізнатися про долю українських екс-чиновників у РФ були марними, адже сусіди відмовилися надавати відповідь на запити про своїх, уже російських, громадян…
  Нині ж на одному з російських сайтів людям пропонується придбати паспорт громадянина Росії за 35 тисяч рублів, себто 8 972 гривні, що друкується на бланках зразка 2006 року. Друк паспорта на бланках 2007-го року вартуватиме 40 тисяч рублів (10 254 грн).
  Польща також спростила процедуру отримання польського паспорта. Тепер, щоб стати поляком, потрібно легально прожити у цій країні уже не п’ять, а три роки.
  Ціни на громадянство? На одному із сайтів вивішено прайс-лист. Ціна на польський паспорт – 4 тисячі євро, румунський та чеський – 2 700 євро. Коли ж люди хочуть отримати паспорт громадянина Литви старого зразка, то треба заплатити 1960, нового, тобто, чипованого – 4 тисячі євро.
  Буковинець Валерій Тадра кілька років тому намагався придбати паспорт громадянина Чехії… «Ми про все домовились, а результату так і не було. Тому поїхав до Львова, де була юридично зареєстрована кантора, що пропонувала громадянство. Та виявилось, що там нікого нема… Навіть номера будинку не існує… А заплатив двадцять тисяч доларів», – зізнається чоловік.
  Уже не один рік ходять чутки про те, що багато мешканців Чернівецької області також мають два паспорти – український та румунський. Щоб дізнатися, скільки українських громадян мають подвійне громадянство, автор звернувсяв управління державної міграційної служби у Чернівецькій області. Тут відповіли, що кількість людей, які мають подвійне громадянство, не відслідковують. Цікаво, що в управлінні СБУ в Чернівецькій області з таким запитанням відіслали назад до міграційної служби. Туди ж автора цих рядків спрямували й в обласному УМВС.
  За словами путильчанина Романа Стеценка (прізвище на прохання чоловіка змінено), румунське громадянство він отримав ще минулого року, також має і український паспорт. «Громадянство отримав, а до Румунії так і не поїхав… Та провсяк випадок нехай лежить у шафі. Хтозна, що в Україні влада ще наробить, а якийсь захист варто мати», – каже чоловік.
  Тим часом у Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства» значиться, що громадянин України, який має громадянство (підданство) іншої держави, не може бути призначений на посаду у місцевій державній адміністрації, бути обраний депутатом, міським чи сільським головою. Також, за документом, вводиться обмеження на зайняття особами, що мають подвійне громадянство,  посад у СБУ, податковій службі, рахунковій палаті та інших державних установах. За неподання чи несвоєчасне подання громадянином України, який добровільно набув іноземне громадянство (підданство), заяви про це та копії документа, що підтверджує цей факт, має застосовуватися штраф від 10 до 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Дмитро ЛУКАНЮК

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте