Аборти знову заборонять?

У ВРУ зареєстрували законопроект, котрий забороняє жінкам робити аборти

   У Раді знову підняли питання про заборону абортів. Цього разу законопроект, поданий нардепами уже зареєстрований та перебуває на розгляді у ВРУ. Автори законопроекту переконані, що коли документ увійде в дію, то у майбутньому це може вплинути на розвиток демографічної ситуації у країні. За документом жінкам дозволяється робити аборт тоді, коли вагітність загрожує її життю чи, коли патології плода не сумісні з життям дитини після її народження. Також аборт дозволяється робити тим жінкам, які завагітніли у результаті зґвалтування. Щоб лікарі не піддавалися умовлянням майбутніх батьків, для них у одному з пунктів законопроекту нардепи також знайшли місце і вказали, що медиків, які займатимуться незаконним проведенням абортів, каратимуть позбавленням волі терміном від трьох до семи років…
   Нагадаємо, що у березні минулого року народні депутати розглядали подібний законопроект, за котрим робити аборт можна лише за відповідним документом, тобто за письмовою згодою церкви. А почалося це з того, що глави Греко-католицької і Римо-католицької церков звернулися до Верховної Ради з закликом заборонити в Україні аборти, таким чином священики переконані, що не лише рятують жінок від гріха, а й посилаються на права людини, якої захищають.
   За словами настоятеля  храму Пресвятої Трійці, що в Чернівцях, отцяВолодимираПлішки, церква дорожить життям дітей. «Треба боротися проти абортів, адже такі дії суперечать шостій заповіді Божій: «Не убий». Аборти – це чоловіковбивство. Зрозуміло, якщо плід загрожує жінці життям, то це інша справа. А люди, які просто відмовляються від дітей і хочуть вбити їх, поки вони не народилися, понесуть кару Божу. Ми щотижня правимо служби за жінок, які втрачають своїх дітей», – каже священик.
   Однак за редакцією діючого Цивільного кодексу, штучне переривання вагітності може бути тоді, коли термін вагітності не перевищує дванадцяти тижні і може здійснюватися за бажанням жінки. Мабуть, щоб законопроект увійшов у дію, депутатам доведеться переписати і частину Цивільного кодексу.
   За документом, громадяни, які пропагують аборти, також понесуть відповідальність, вони платитимуть штраф  від п’ятдесяти до ста неоподаткованих мінімумів доходів.
   Загалом автори законопроекту пропонують наслідувати католицькі країни, себто Польщу та Ірландію, де переривання вагітності поза законом. За словами одного з ініціаторів законопроекту Олександра Сича, жінка має право не вагітніти, а коли хоче, то може планувати свою родину. «Впорядкування цього питання в законодавстві і жорсткі умови щодо проведення або не проведення абортів змусять до цього питання ставитись відповідальніше», – каже нардеп.
  Утім лікарі з таким нововведенням не згодні. Як зазначає головний акушер-гінеколог МОЗ України В’ячеслав Камінський, така заборона абортів може призвести до зростання материнської смертності. «У радянські часи в Румунії, за часів Чаушеску, було заборонено аборти. Рівень материнської смертності там зріс у 50 разів через кримінальні аборти. Тому ставити питання про реальний вихід і реальне покращення ситуації в Україні – чи демографічне, чи яке завгодно – не можна», – говорить лікар.
  Такий законопроект викликав хвилю обурення серед буковинців, які нині жваво обговорюють дії народних депутатів. «Не можна так, адже жінці треба вибирати, бути їй з дитиною чи ні? Я не прихильниця абортів, але людині потрібно самій вибирати. Всі автори законопроекту чоловіки, тож їм жінок не зрозуміти», – каже чернівчанка Олена Максимюк.
  Є, щоправда, й інша думка. Хотинчанка Валерія Пожалюк вважає, що за допомогою такого нововведення збільшиться населення України. «Багато людей помирає, а молодь народжує лише по одній дитині, треба з цим щось робити. Я проти абортів, але, звісно, за те, щоб законопроект був трохи м’якшим», – говорить жінка.
  Мають свою думку і буковинські лікарі. Лікар-гінеколог одного з пологових будинків обласного центру вважає, що аборти не потрібно заборонювати, адже коли жінка народить дитину, якої ще не хотіла, то маля доведеться віддати до інтернату. «Треба думати не лише про демографічну ситуацію у країні, а й про те, як діти житимуть самі, без батьків. Коли батьки не хочуть дитину, це їх право. А ще такий законопроект може дати розвиток підпільних абортів», – пояснює лікар.

  Дмитро ЛУКАНЮК

3 коментарі

Галина Маслак
Нічим їм зайнятися у Верховній Раді?
Галина Маслак
Читали «Тріумфальну арку» Ремарка? Скільки жінок померло внаслідок «заборонених» абортів. Вони не зможуть це зупинити. А от зробити гірше зможуть.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте