Побив тварину – іди на нари...

Нещодавно до мене звернулася знайома і розповіла, що бачила, як чоловіки глумилися над котом. Хлопці були напідпитку і їм, вочевидь, забракло адреналіну, тож вирішили поглумитися над котом, який пробігав поруч. «Тварину взяли в руки і запальничкою підшмалювали їй вуса. Потім узяли за хвіст і почали розкручувати. Тваринка впала на землю…», – з жахом згадує студентка одного з навчальних закладів обласного центру Іванна Товмач. За словами дівчини, до чоловіків підійшли інші громадяни і випровадили їх зі скверу, що у Чернівцях, навпроти ЧНУ імені Юрія Федьковича.
   Садистське ставлення до тварин,  на жаль,  не новина. Минулого року, як розповідає вижничанка Марина Оробець, неподалік від районного центру Вижниці діти намагались зарізати собаку. «Я підбігла до них і почала пояснювати, що тварини –  наші друзі», – каже буковинка. На запитання жінки, навіщо діти калічать тварину, ті відповіли, що їм цікаво, з чого вона складається.  Що з тими дітьми буде, коли виростуть? Дякувати Богу, собаку вони залишили у спокої, але де гарантія, що вони уже не покалічили багатьох тварин», – бідкається Марина Оробець.
   Як зазначає начальник чернівецької міської державної лікарні ветеринарної медицини Віталій Гаврилюк, цьогоріч тварин, над якими познущалися садисти, до них  не надходило. «Я не пам’ятаю, щоб до нас зверталися громадяни з тваринами, над якими поглумилися люди. Проте багато буковинців приносили котів чи собак, яких ненавмисно переїхали автівкою. Доводилося лікувати цих тварин», – каже лікар.
   У Чернівцях пам’ятають, як у липні минулого року чернівчанин на очах у дітей забив собаку битою, яка нібито покусала чоловіка. Знаряддя вбивства міліціонери у чернівчанина забрали і відпустили його, а труп собаки відвезли у ветеринарну лабораторію.
   Чернівецька громадська організація «Захист бездомних тварин» прокоментувала цю ситуацію так: «Безкарність за жорстоке поводження з тваринами – це перший крок на шляху до жорстокого поводження з людьми…».
Наразі в  міліції кажуть, що фактів жорстокого поводження з тваринами у них не зафіксованого.
  «Прошу в межах компетенції взяти під контроль питання запобігання знищенню бездомних тварин, їхнього належного ветеринарного обслуговування, підвищення рівня суспільної свідомості з питань гуманного поводження з твариною, виявлення фактів жорстокого поводження з тваринами і негайного реагування на них», – доручив  прем’єр Микола Азаров міністрам: екології та природних ресурсів – Олегові Проскуряку,  освіти та науки – Дмитру Табачнику,  аграрної політики і продовольства – Миколі Присяжнюку.
   Утім, у законі України «Про захист тварин від жорстокого поводження» прописано, що громадяни, які знущаються над тваринами, повинні заплатити штраф до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або відсидіти за гратами до шести місяців. У 2010 році  в Україні вперше засудили до чотирьох місяців людину, яка майже до смерті побила свого собаку. Далі буде?
 
Дмитро ЛУКАНЮК

1 коментар

Єлена Малиновська
Що буде з тими дітьми, які знущаються над тваринами? Все залежить від корекції їхньої свідомості. Як людина, яка не перший рік працює з підростаючим поколінням скажу, що агресія перш за все йде з сім ї. Якщо батьки не знайомі з гуманними формами виховання, якщо дитина терпить насилля, то їй потрібно кудись спрямувати власне свою жорстокість. На собаку, кота, однолітків… Простіше, коли з цими дітьми вчасно починають працювати психологи. Бо зауваження, то тільки перший крок.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте