Останній призов неконтрактників

 
   В Україні стартував весняний призов. До лав Збройних сил України планують прийняти сім з половиною тисяч юнаків. За словами першого заступника начальника Генерального штабу Збройних Сил України адмірала Ігора Кабаненка, така кількість цьогорічних призовників менша, ніж торік. Причина – більшість новобранців переходять на контрактну службу. «Стимулом для молодих людей іти в армію за контрактом є не лише бажання, а й гідне грошове забезпечення. Тож завдання військової реформи полягає у приведенні у відповідальність чисельності особового складу бойових і не бойових частин. Сьогодні 70 тисяч українських військовослужбовців проходять службу у бойових частинах і 112 тисяч – у частинах забезпечення. Така диспропорція негативно впливає на боєздатність Збройних Сил»,– каже адмірал.
  Нагадаємо, що у кінці 2012 року міністр оборони Павло Лебедєв заявив, що в 2013 році призов буде припинено і Україна повністю перейде на контракту службу.  Та, вочевидь, влада забула про передвиборні обіцянки президента Януковича у недалекому 2010 році, де він переконував, що «перехід на контрактну армію буде з 2011 року». Та вибори пройшли і традиційно й про обіцянки забули…
  Тим часом Буковина також збирається служити. На чернівецькому обласному збірному пункті уже працює обласна медична комісія, яка займається перевіркою станом здоров’я призовників чи вони придатні до військової служби в армії. Також вивчаються їх психічні якості, після чого майбутніх солдатів розподіляють по частинах.
  «В області плануємо зібрати 350 юнаків. До Збройних Сил України підуть служити 182 новобранці, до внутрішніх військ Міністерства Внутрішніх Справ – 133, до Державної спеціальної служби транспорту – 35», – говорить заступник військового комісара Чернівецького обласного військового комісаріату підполковник Вадим Петляк.
  Загалом у Чернівцях до весняного призову підлягає 1511 юнаків призовного віку. Та більша їх частина цього річ до армії не піде. Одні отримали відстрочку у зв’язку з навчанням, другі з сімейними обставинами, треті отримали спеціальні звання (ті юнаки, які навчалися у внутрішніх військах, навчальних закладах МНС і т.д.), а четвертих комісували за станом здоров’я.
  Так, за словами лікарів призовних дільниць з кожним роком здоров’я новобранців погіршується, часто зустрічаються хвороби внутрішніх органів, кіствоково-м’язового апарату, більше призовників мають поганий зір, проблеми з шлунком та недостатню вагу, щоб служити в армії. Однак більшість юнаків намагаються приховати свої хвороби, щоб піти служити.
  Чернівчанин Олег Прокопюк мріє служити у аеромобільних військах України. Та через хворобу серця на службу його не беруть. «Весняний призов для мене закритий, тож думаю, що восени піду до армії. Трохи підлікуюся, а якусь хворобу приховаю, та й, думаю, що візьмуть. Хочу бути солдатом і захищати Україну», – каже хлопець.
  «Головне в армії не кількість, а якість, тому відбір на військову службу іде за строгими параметрами. Наразі на чернівецькій міський комісаріат припадає шістдесят чоловік для відправки на військову службу. Більше 50% громадян призовного віку нині проходять медичний огляд, де їм буде вручено повістки для відправлення у ті чи інші війська», – каже підполковник чернівецького військового комісаріату Юрій В’юн.
  Проте є хлопці, які намагаються уникнути служби в армії. Одні вступають до вищих навчальних закладів, другі тікають за кордон, а треті намагаються не звертати увагу на конверт у поштовій скриньці з повідомленням про те, що призовник терміново повинен з’явитися до військкомату. Утім коли у селі таку повістку можна проігнорувати і не брати її у листоноші, то у місті призовники захищаються домофонами або кодовими замками у під’їздах. «Траплялися випадки, коли хлопці уникали служби в армії. Один з них навіть отримав дванадцять адміністративних порушень за неявку в військкомат. Хоча згодом виявилось, що до служби в армії він не придатний через стан здоров’я, та хіба потрібно було через неявки жертвувати власним майбутнім? Тепер він став порушником і роботу знайти йому буде важко», – каже Юрій Олексійович.
  Згідно Закону України про загальний військовий обов’язок і військову службу, у разі неявки призовника без поважних причин за викликом районного чи міського військового комісаріату на призовну комісію він несе відповідальність, установлену законом. А призовникам, яким надійшла повістка районного (міського) військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов’язані прибути в пункт і у строк, котрі зазначені в повістці. Коли ж за якихось причин повістка до юнака призовного віку (18-25 років) не надійшла, то громадянин повинен сам з’явитися до призовної дільниці.
 
Дмитро ЛУКАНЮК

1 коментар

Сергій Воронцов
Комісар В'юн жжот:«Тепер він став порушником і роботу знайти йому буде важко»
А так, звісно, було легко. До речі, хоч один роботодавець на це зважає? А останній призов неконтрактників, це, здається, суперстимул протриматися ще трохи і таки „закосити“. Діма дав надію)))
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте