Похорон через Інтернет



Тепер до храму можна заходити через… Інтернет. Настоятелі церкви активно користуються соціальними мережами, створюють власні Інтернетсайти, через котрі дають поради парафіянам і навіть проводять служби Божі. 

   У грудні 2012 року папа Римський Бенедикт XVI у соціальній мережі «Твітер» навіть благословляв вірян через свою сторінку. За кілька днів на мікроблог священнослужителя підписалося більш як півмільйона людей. Папа відповів вірянам: «Благословляю вас усіх від щирого серця». А роком раніше він запустив власний сайт з додатком на ще одну соціальну мережу – «Фейсбук», де отримав тисячі схвальних відгуків про його роботу. 

   Новації підтримали й священики в Україні, які завзято розпочали місячник «реєстрації у соцмережах». Виходить, тепер ходити до церкви не обов'язково, досить зайти на відповідний сайт і ви вже присутні на службі Божій. Тим часом священнослужителі так захопилися проповідуванням в Інтернеті, що навіть завели власні відеоблоги та чат-конференції. Такі послуги для своїх парафіян нині пропонують і священнослужителі на Буковині. 

    Як зазначає настоятель храму Преподобної Параскеви, що в Чернівцях, отець Микола Семелюк, час іде вперед, тож плоди цивілізації треба використовувати й для проповіді слова Божого. «Для цього ми створили сайт Буковинсько-Чернівецької єпархії УПЦ КП. Тут інформуємо людей про служби та події з життя громади нашого храму. Також розміщуємо фото та проповіді», – каже отець Микола. 

    На сайтах, сторінках та блогах священнослужителів можна замовити освячення будинку, домовитися про хрестини, шлюб, похорон і навіть… висповідатися. «Зараз багато людей спілкуються у соціальних мережах, передусім молодь. Тому потрібно навертати їх до Бога саме в Інтернеті», – говорить настоятель храму Пресвятої Трійці, що в Чернівцях, отець Володимир Плішка. 

   Сам він щодня спілкується зі своїми парафіянами через сайт, який створив саме для них. За словами священика, його сайт щодня відвідує кілька людей. «Одні звертаються до мене з життєвими проблемами і просять поради, інші – з запитаннями, наприклад, „куди дівати свічки після поминок?“, „що потрібно для освячення автівки?“, „хто повинен бути присутнім на хрестинах?“ тощо Одразу відповідаю на запитання. 

   А коли треба – навіть приїжджаю до них додому. Спілкуємось у чаті, проводжу міні-сповідь. Звісно, краще прийти у церкву і висповідатись особисто у священика», – каже отець Володимир. 

   Нещодавно автор цих рядків натрапив на сайт однієї з українських православних церков. Одразу звернув увагу на те, що тут службу Божу можна переглянути в режимі «онлайн», скачати церковні пісні та… замовити номер у готелі. Можна також замовити ікони, церковні меблі, престоли і свічки. На інших церковних сайтах відвідувачі мають змогу переглянути християнські фільми та пройти тест «Чи вірите Ви в Бога?». Та найбільше священики поширюють в Інтернеті свої проповіді та звертають увагу на те, що церкві також потрібна фінансова підтримка. Для цього у священнослужителів є електронні гаманці. 

   Утім, хоча богослужіння й можна відбути через церковні сайти, проте людина, як зазначають священики, у такий спосіб не отримує Божого Благословення. "Інколи доводиться звертатися до священників через соціальні мережі. Не завжди є час піти до церкви, а пораду отримати хочеться. Хоча сповідатися потрібно лише священику, а не комп'ютеру", – переконана чернівчанка Валерія Одинак. 

   Словом, церква тепер іде в ногу з часом. Хоча, чесно кажучи, якось важко собі уявити, що на церковних сайтах дійде справа до віртуального вінчання, похорон та хрестин… 

  Дмитро ЛУКАНЮК

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте