Попереджений – значить врятований



На території України нині багато сейсмоактивних місцин. Відповідно до спостережень, на території Чернівецької області найпотужніший землетрус мешканці відчули у 1829 році. Утім, це не єдиний катаклізм, який відбувся у нашому регіоні. Навесні 1977 року Буковину також добряче трусонуло, – тоді в будинках хиталися люстри і дрижали стіни… На щастя, ніхто не постраждав. І хоча з того часу пройшло багато років, деякі місця на Буковині залишаються сейсмонебезпечними. Лише наприкінці лютого цього року на території Чернівців сейсмологи зареєстрували 11 поштовхів земної поверхні і ще один – на початку березня. 
За словами доцента кафедри гідроекології, водопостачання та водовідведення географічного факультету ЧНУ ім. Ю.Федьковича Андрія Ніколаєва, землетруси можна спостерігати за допомогою сейсмічної станції. «Прилади працюють у режимі очікування і ми щодня реєструємо сейсмічні поштовхи. Тож, якщо буде значний землетрус, відреагуємо миттєво. Наші прилади раз на добу обробляють сейсмічні коливання і вони записуються на електронні носії. Записи сейсмологічних приладів засвідчують, що землетруси, котрі відбуваються сьогодні на території нашого краю, людина відчути не може, адже вони мають силу один бал», – каже Андрій Миколайович. 
Отже, землетрус силою в один бал не відчувається. Два бали може відчути та людина, яка перебуває в спокійному стані. 
А сила катаклізму в три бали вже помітна в приміщеннях на верхніх поверхах будинків. При семибальному землетрусі (за дванадцятибальною шкалою) уже з'являються тріщини в стінах, відколюються шматки штукатурки. Подібний землетрус, до речі, був у нас у 1977 році. Та для того, щоб оцінити реальну небезпеку для конкретного місця, за словами Андрія Ніколаєва, вивчають попередні землетруси, оцінюють геологічну будову сейсмічнонебезпечної території та як вона себе проявлятиме при повторних поштовхах. «На основі цієї інформації будується карта сейсмічного районування території. Нині є така діюча карта України, вона складена в 2004 році. На ній для кожної області України нанесена фонова сейсмічність. Сила балу на карті визначена і для Чернівців», – говорить науковець. 
Утім, у Чернівцях є ділянки, де і теоретично, і практично сила землетрусу може вирости на один, а то й два бали. До таких ділянок відносяться зсувні схили, котрих у місті більше 50%. Варто нагадати, що такі зсуви є не лише на берегах річки Прут, а й на вулицях. «Землетрус є поштовхом, котрий викликає подібні зсуви, і сила такого катаклізму може бути вищою, ніж у центрі міста. Справа в тому, що більшість зсувів відбувається якраз на тих землях, котрі насичені водою, тобто там, де до поверхні землі підходять підземні води. Під час поштовхів грунти розріджуються і фундамент втрачає свою міцність», – пояснює вчений. 
Однак, щоб отримати відповідь, що насправді буде з Чернівцями внаслідок землетрусу, як констатує науковець, потрібно зробити дві речі. Першою є проведення діагностики мікросейсмічного районування території міста. «Подібні спроби діагностики уже двічі робилися, але так і не були завершені. Це було на початку 70-х – наприкінці 80-х років. Ці роботи є дорогі, й для того, щоб зараз провести дослідження спочатку, потрібно мінімум чотири мільйони гривень. Коли б була можливість зробити таку діагностику, то ми б змогли дізнатися, що під час землетрусу буде з тою чи іншою вулицею», – говорить Андрій Миколайович. 
А другою справою є оцінка інженерного стану будинків, тобто, на якому грунті розташовані забудовані житлові території й на яку силу поштовхів земної поверхні вони розраховані. 
Чи зможе землетрус знову трусонути нас? Точно на це запитання не відповість ніхто, – каже науковець. Загалом в одному епіцентріальному районі за однакові проміжки часу виділяється одна нова кількість енергії, за котрою можна визначити проміжок часу між попереднім і наступним землетрусом. Якщо його усереднити в часі, то виходить, що він може повторитися через 37 років. Тож, якщо до 1977-го року додати 37, то виходить, що катаклізм може повторитися у 2014-му. Незабаром завершується період підготовки землетрусів. Енергія у районі гір Вранча накопичується і може розряджатися. Якої сили буде землетрус – невідомо. У 2014 році землетрусу може і не бути. Це пов'язано з тим, що декілька років тому в Чернівцях був слабкий землетрус силою у три бали. Він проявився не на усій території міста, тому і не усі громадяни відчули його. Після того землетрусу енергія розрядилася і наступні поштовхи земної поверхні відтермінувала", – упевнений фахівець. 
Чи можна попередити катаклізм? Нині у світовій практиці вже відомі приклади попередження про катастрофу, за допомогою чого і вдається врятувати людей. Суть такого попередження полягає у тому, що «від початку землетрусу утворюються сейсмічні хвилі, котрі мають свою швидкість. Між горами Вранча і Чернівцями відстань щось зі 300 кілометрів. Швидкість сейсмічної хвилі – за одну секунду вона долає вісім кілометрів. Таким чином хвиля від Вранчі може добратися до нас за сорок секунд…», – констатує науковець. 
То чи встигне людина сховатися за цей час? Чи можна вчасно зупинити водо-, газо– та електропостачання? Питання, звісно, риторичні. Та все ж можна, виявляється, дещо встигнути. Як зазначає Андрій Ніколаєв, є спеціальні прилади, за допомогою котрих можна миттєво відреагувати на земні поштовхи. Та на це, як завжди потрібні кошти. 
Позаяк сейсмологи не можуть прогнозувати час землетрусів, їм доводиться сподіватися на власний досвід та спостережливість. Адже перед землетрусом на поверхні землі виникають так звані фокшоки, тобто, маленькі попередні землетрусики, після яких земна кора потріскує. А ще починають незвично себе поводити домашні тварини – шкрябтися, нявчати, скавчати, кудахкати… 
До речі, однією з важливих причин сейсмічної активності на Буковині є той факт, що її територія, як й інші області, розбита на блоки тектонічних розломів. Центр Чернівців якраз знаходиться на перетині двох таких розломів. Один з них навіть отримав назву «чернівецький». Якраз уздовж нього, пояснює Андрій Ніколаєв, і відбуваються слабенькі землетруси. 
«За останні десять років на цьому розломі ми зареєстрували зо двадцять таких землетрусів. „Сторожинецький“ розлом проходить поблизу міста Сторожинець і відзначився у травні 1950 року. Тодішній землетрус був настільки потужним, що в обласному центрі його сила була п'ятибальною», – каже Андрій Миколайович. 
Тим часом, як зазначає заступник директора начальника відділу департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Мирослава Лупашко, будівлі повинні відповідати рівню стійкості до семи балів. «Наразі проводяться інженерно-геологічні експертизи, котрі є обов'язковими для усіх будівель міста», – каже Мирослава Лупашко. 

Дмитро ЛУКАНЮК

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте